TotAlzir@: Presentació de la XXVI edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2014

jueves, 16 de octubre de 2014

Presentació de la XXVI edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2014


  • 174 originals aspiren als Ciutat d’Alzira 2014
  • El 23 d’octubre s’inaugura el cicle de conferències «Jugar a ser déus. El poder de la creativitat» 

Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira arriben a la XXVI edició amb una participació destacada que suma 174 originals entre les diferents categories. Les obres aspirants opten a una dotació global de 65.500 € en un certamen que ha aconseguit consolidar el seu prestigi i que promou des de fa més de 25 anys la literatura en valencià.

És remarcable l’increment de participació en el IX Premi de Poesia Ibn Jafadja –dotat amb 5.000 € per la UNED–, amb 48 obres presentades davant de les 41 de l’any passat. També ha augmentat el nombre d’originals per al XVI Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que l’entitat que li dóna nom patrocina amb 8.000 €–, al qual s’han presentat 13 originals, mentre que el 2013 se’n van presentar 10.
Pel que fa al XXVI Premi de Novel•la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 € per l’ajuntament de la localitat, registra una xifra de participació important, seguint la línia dels últims anys, amb 34 obres que opten a un dels màxims guardons d’aquest certamen literari –el 2013 hi havia 38 obres. Així mateix, amb 36 originals –45 en la passada edició–, el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, dotat amb 6.000 € pel mateix ajuntament, també es consolida com una de les categories amb més participació.
Pel que fa a les categories de literatura infantil i juvenil, són 21 les obres que opten al XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, dotat amb 2.500 € per Bromera, mentre que 16 concorren al XIX Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000. En l’edició anterior, van ser 23 i 33 obres, respectivament.
Finalment, al XX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València dota amb 12.000 €, s’han presentat 6 obres, davant de les 9 que optaren l’any passat al guardó.
El tradicional sopar literari tindrà lloc el proper 14 de novembre, on es lliuraran els set guardons. Tanmateix, el nom del guanyador/a del IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca es donarà a conéixer el 31 d’octubre, mentre que el 7 de novembre es farà públic el veredicte dels premis de narrativa infantil i juvenil.
D’altra banda, el proper 23 d’octubre s’inaugura el cicle de conferències, activitat que serveix per a arredonir l’univers literari dels Ciutat d’Alzira. Sota el títol «Jugar a ser déus. El poder de la creativitat», reflexionarem sobre la creativitat humana, entesa com a poder impulsor que ens ha fet evolucionar, alhora que ens ha abocat a molts perills. Així, seguint aquest fil conductor, diferents experts en el seus àmbits ens encoratjaran a pensar sobre els interrogants ètics que planteja la recerca biomèdica, les oportunitats per a la ciència en temps de guerra, així com el paper clau de la ficció a l’hora de parlar de la Història, com cal ensenyar literatura per a formar lectors i la importància de la fixació de la normativa lèxica del valencià en una obra com el Diccionari normatiu valencià de l’AVL. Fins al 13 de novembre, es tractaran aquestes i altres qüestions en un cicle que és completament gratuït i que està obert a qualsevol persona interessada (programa en PDF). A més, està certificat pel CEFIRE de Xàtiva per als docents en actiu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.