TotAlzir@: L'Ajuntament de Sueca aposta per la regeneració dels espais naturals i l'educació mediambiental

viernes, 23 de octubre de 2015

L'Ajuntament de Sueca aposta per la regeneració dels espais naturals i l'educació mediambiental

L'espai Claros de la Sala d'Exposicions els Porxets de Sueca acull des d'aquest dijous l'exposició “Aigua, Aus i Hábitats, un horitzó pels nostres aiguamolls”. L'exposició que consta de deu panells explicatius, en paraules de la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sueca, Isabel Jiménez, “tracta d'apropar a la gran família que representa els pobles d'aquest entorn i els seus diversos interessos, a les normatives autòctones i europees que de manera transversal volen facilitar la gestió i la conservació de les zones humides”.



L'exposició tracta així d'apropar el projecte Life Albufera a la ciutadania, tot mostrant-los el treball que s'executa en els diferents filtres verds o aiguamolls artificials que en formen part del projecte: el Tancat de l'Illa (Sueca), el Tancat de Mília (Sollana) i el Tancat de la Pipa (Catarroja).  El projecte europeu Life-Albufera és un projecte cofinançat per la Unió Europea, Acuamed i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, en el qual participen també altres entitats com la Universitat Politècnica de València, Acció ecologista-Agró, la Fundació Global Nature o SEU/Birdlife.

El Tancat de l’illa, el que hi ha al terme municipal de Sueca, té una extensió d'unes 16 hectàrees i es troba al costat de la reserva natural de l'Estany de la Plana, una de les goles de connexió entre l'Albufera i la mar. Aquests filtres verds o aiguamolls artificials actuen com a sistemes de tractament d'aigües provinents, en aquest cas, bé del mateix llac o bé d'aportacions externes. El mecanisme es basa en la circulació de l'aigua per terrenys amb vegetació que s'aprofita per reduir la càrrega de contaminació orgànica del llac i l'excés de nutrients presents en l'aigua, de manera que s'aconsegueix millorar l'estat i la qualitat de l'aigua.
El projecte, no obstant això, es perllonga fins a setembre del proper any; així, tant la regidora de Medi ambient de l'Ajuntament de Sueca, Isabel Jiménez, com els responsables del projecte s'han mostrat preocupats per la continuïtat dels tancats després del projecte Life. Els gestors del projecte insisteixen que és necessari la implicació de tots i també ampliar la col·laboració institucional per mantenir aquests espais i en aquest sentit, Sueca vol aportar el seu granet de sorra, fomentant l'educació mediambiental i apropant el projecte als seus veïns. Així, l'Ajuntament convida a tots els veïns del municipi, a les associacions suecanes i a tots els col·legis de la ciutat a visitar aquestra mostra itinerant  per donar a conèixer el projecte. D'igual manera els convida a assistir també a la conferència, que se celebrarà a la Casa de la Cultura de la ciutat, el proper dijous 29 d'octubre. A més, s'ofereix també la possibilitat, a tots els escolars de Sueca de visitar el tancat per conéixer-lo in situ.


Miguel Martín Monerris, químic i coordinador del projecte Life, qui va assistir a la inauguració de la mostra  ha explicat que el fi principal és demostrar com una adequada gestió integrada d'aquests espais permet aconseguir el doble objectiu que es persegueix: millorar la qualitat de les aigües i millorar també l'hàbitat de les aus, recreant ecosistemes naturals escassos en el llac i tot integrant en aquesta gestió les tres directives europees (Aigua, Aus i Hàbitats). No obstant, el coordinador ha insistit en què aquest projecte és només una part de la solució a la situació de l'Albufera i ha remarcat que cal l'actuació també des de diferents fronts per aconseguir la millor qualitat de les aigües d'un dels paratges naturals més valuosos que tenim. En aquest sentit, Jiménez ha apuntat que “per resoldre aquesta situació, és necessari posar en valor no sols la conservació i protecció d'aquests espais sinó la seua importància social, patrimonial i cultural  i en aquest aspecte, la formació i educació mediambiental que es fomenta des de l'Ajuntament és essencial”.

















No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.