TotAlzir@: OPINIÓN/ El canvi sanitari no ha arribat a La Ribera

viernes, 12 de agosto de 2016

OPINIÓN/ El canvi sanitari no ha arribat a La Ribera

Un any de canvi polític sanitari en el Consell però que a la Ribera no ha arribat. Si alguna cosa s’ha fet més visible després d’un any, és el desconcert entre els treballadors, tant de la UTE, com la dels pocs, cada vegada menys,  que queden de la Conselleria.El Departament sanitari de La Ribera manté les mateixes estructures directives de la Conselleria que fa tres anys i,  el que es més sorprenent, manté al mateix personal directiu, nomenat pels polítics anteriors a excepció del Comissionat. En realitat, podríem dir que a La Ribera no ha aplegat l’esperat i necessari canvi. 



La soledat del Comissionat, una persona no experta en temes sanitaris, davant la potent màquina estructural de la UTE (directius, advocats, màrqueting publicitari, càrrecs departamentals, entre altres) multiplica l’efecte de que el canvi ni està ni s’espera,  al menys fins a 2018. Un economista que haurà de rebuscar i posar al dia entre els sistemes informàtics que no coneix ( SIAS, ABUCASIS, PAC...) els comptes de l’atenció privada que genera aquesta màquina sanitària de fer diners.

Però, en realitat, que està passant  en aquest Departament sanitari? Els directius de Ribera Salut , malgrat tot l’autobombo que estan donant-se per elevar a la màxima categoria el sistema concessionarial, donen per sentat que en 2018 la concessió revertirà al sistema públic, això pareix clar. De fet  les concessions que ha fet la empresa  en el conveni laboral recentment signat,- tres anys negociant i ara en dos mesos s’han posat d’acord-  indiquen que tiren la tovallola i que la Generalitat al 2018 haurà de carregar amb unes 2.000 persones amb unes immillorables condicions per als treballadors, inclús per damunt dels de la Conselleria. No sabem si s’ha fet el mateix en la resta de Departaments amb concessió en la que participa també Ribera Salut. Evidentment, un regal enverinat. 
Però una cosa és el que es diu i una altra el que se fa per part de l'Administració. Fins ara no hem vist cap indici que ens duga a pensar  en una reversió ordenada i, sobre tot, consensuada amb el sector social per part de la Conselleria, sense cap gest on es manifeste clarament, Tot han estat declaracions de bones intencions que no asseguren ni concreten el pla a seguir. Ni borsa de treball que assegure igualtat d’accés, mèrit i capacitat, ni concursos  de llocs de treball públic, ni control social del sistema,  ni transparència en les llistes d’espera... És a dir, igual que abans.
Realm​​ent el canvi no ha aplegat a la Ribera. Cal recordar que  portem 16 anys sense oferta pública sanitària de treball al Departament ja que la Conselleria, al seu moment, va delegar en la UTE tota la gestió de personal, que de forma discrecional -per no dir arbitrària- contracta, amortitzant les vacants que poc a poc es generen. Hui estem igual i als actuals responsables de la Conselleria no pareix importar-los la qüestió.

Mentrestant, l'​empresa manté les dos portes d’accés al sistema: una per als veïns de La Ribera i l’altra per als ciutadans de fora del Departament. És la seua política empresarial. Igualment es redueixen els contractes tant d’estiu com per baixes laborals o dies lliures, es tanquen els centres de salut per la vesprada, es mantenen reduccions en els centres de guàrdia, o es lleven serveis -Pediatria, per exemple-  en algunes zones bàsiques. Llavors,  quin canvi hi ha hagut a La Ribera? . 
Senyora Consellera, es eixe el seu pla de ruta?​ ​La Ribera, després de 16 anys d'UTE, no es mereix mantindre. ni un minut més la connivència de la seua Conselleria amb la concessió. No és això el que esperàvem dels partits signants ara fa dos anys del compromiso per la reversió i PER la Sanitat Pública. Estem tan  decebuts amb la seua gestió  com agraïda està Ribera Salud per la facilitat que els dóna en dur la política sanitària de la comarca. Ningú s’esperava açò,  i hem de dir que els ciutadans tenim memòria. 

Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.